Een van de belangrijkste voorwaarde voor het doen slagen van een teamtraining, misschien wel dé belangrijkste, is een veilige omgeving. Wat betekent dit en hoe creëer je deze?
Wat houdt een ‘veilige omgeving’ bij een training in? Het heeft natuurlijk niets te maken met de gesloten deuren en ramen. Het heeft vooral te maken met dat elke deelnemer zich op zijn of haar gemak voelt. Dat hij of zij het gevoel heeft om alles te kunnen en mogen zeggen wat kan bijdragen aan het succes van de training.
Als we de ‘Dikke van Dale’ er op naslaan staan er 2 betekenissen:
Dit is dus tijdens een training niet letterlijk gevaar, maar wel weten dat besproken kan worden wat ertoe doet. Dat het ook binnen de ruimte van de training blijft en niet later (met name negatief) gebruikt kan worden tegen deze persoon. Je bent hiervoor beschermd.
Maar hoe creëer je deze veilige omgeving? Voor ons als trainers is dat altijd het eerste punt van aandacht. Hoe zit/staat de groep erbij? Wat wordt er gezegd en wat wordt er juist niet gezegd? Non-verbaal gebeurt er altijd heel veel, dit zegt vaak meer dan de uitgesproken woorden. We starten dan ook altijd met het breken van het ijs en zorgen dat iedereen echt aanwezig is.
Vaak komen de deelnemers binnen lopen na een afspraak, file of misschien een slapeloze nacht. Het is van belang dat iedereen zich op z’n plek voelt. En of iemand zin heeft in de training maakt voor ons niet uit. Natuurlijk is het leuk als iedereen er zin in heeft, maar soms vindt iemand het heel spannend of ziet het als een verstoring van z’n werk. Dit is het moment dat we aan de slag gaan met de veilige omgeving:
Benieuwd hoe we jouw team kunnen trainen? Is een ‘veilige’ of juist ‘onveilige’ omgeving aan de een punt van aandacht? We denken hier graag in mee, stap voor stap! Neem contact op!